Пчеларите изпитват притеснения за състоянието на пчелните семейства заради топлата до момента зима. Според тях съществуват сериозна опасност, тъй като пчелите напускат кошерите заради високите температури, а същевременно няма с какво да се хранят.
 
 
„Меката зима е нож с две остриета, защото пчелите напускат кошерното пространство, за което им е нужен хранителен ресурс, а в същото време се връщат с празни гушки, понеже сега в природата няма никакъв източник на храна. Това води до неефективно изразходване на зимните запаси. Вторият рисков момент е, че пчелите са заложили за отглеждане една идея повече личинки“, коментира Андрей Андреев от Сдружение „Родопска пчела“.
 
Според него обаче едно продължително застудяване може да се окаже проблем, особено за по-слабите семейства, които за да топлят себе си и бъдещото поколение, амортизират много бързо, а това би довело до нови загинали семейства до идването на пролетта.
 
Андреев смята още, че активността на пчелите сега не е проблем. „По-добре така, отколкото да не могат да проведат очистителни облитания в продължение на почти два месеца, както бе миналата зима от средата на декември до средата на февруари“, добави още пчеларят пред dariknews.bg.