Добивите от картофи тази година се очакват да са задоволителни, въпреки тежката и сушава година. Това заяви пред Фермер.БГ Венцислав Каймаканов, Председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. До 15-20 дни ще има яснота и за актуалните пазарни цени за новата реколта от картофи, след като станаят ясни първите количества добиви от декар.

 

"Когато взимаме семена от чужбина, колегите не могат да познаят вкусовите качества на техните картофи", сподели Каймаканов по повод качеството и вкуса на българските картофи. Той изрази критика по отношение на това, че картофопроизводителите на са включени в мерките за подпомагане заради наложеното руско ембарго.

 

Според Каймаканов и тази година цените на българските картофи ще бъдат подбити от нелоялен внос. Той заяви, че е нужно подпомагане по отношение на цените за водата за напояване, както и за произведена продукция. Такава е предвидена по линия на новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 по т.нар. обвързана подкрепа.

 

 

По думите на Каймаканов голяма част от традиционно отглеждатите тютюн земеделци в Родопите и необлагодеталстваните райони в Южна България са се преориентирали през последните няколко години да гледат картофи.

 

 

 

 

 


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!