В последно време се появиха много разработки на роботизирана техника за селското стопанство. В този дух французи създадоха робот за царевица, а британците – система, която елиминира необходимостта от използване на хербициди. Всички те обаче засега са на ниво прототипи. Другояче стоят нещата при робота TerraSentia – той вече се продава. Първата партида от 30 машини ще се продадат на промоционална цена от 5000 долара. След това стойността на робота ще нарасне четири пъти, информира sciencedaily.

Огнен култиватор пести разходи в борбата с плевелите

Роботът TerraSentia е снабден с 3 RGB-камери, като клиентът има достъп до иновационна операционна система за машинно обучение и 100 часа безплатни консултации с разработчиците. Машинното обучение е тенденция в съвременното селско стопанство и предстои да бъде извлечена максимална полза от него.

Системата TerraSentia е разработена от учени от университета в Илинойс. Те вече са получили награда за най-добра система в Питсбърг на водещата конференция по роботехника Robotics: Science and Systems.

Роботът е компактен и мобилен. Тежи около 11 кг. На дължина достига 30 см. Системата е снабден с набор от камери и може да направи снимка на всяко растение в пълен ръст. Алгоритми на дълбочинно обучение позволяват на TerraSentia да определи количеството царевица на полето и състоянието й, изучавайки 300 изображения.

Иновативната разработка използва камера, която се върти. По този начин учените са изградили достатъчно надеждна система за мониторинг на състоянието на отглежданата култура.

TerraSentia опростява живота не само на фермерите, но и на селекционерите. Последните са нагърбени със задачата да провеждат масови експерименти, наблюдавайки развитието на хиляди различни сортове. Те са принудени да измерват ключови показатели ръчно – размер на растението и др. Сега този процес е облекчен, благодарение на роботизираните решения.