Клинични прегледи заради птичи грип текат в птицевъдните стопанства в Кърджалийско. "Трябва да се засили контролът в птицевъдните обекти", заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Али Дурмушали пред БНР. 

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Огнището на заразата от село Жълти бряг в съседната област, при което бяха засегнати 5800 патици от различни възрастови категории, е причината за инспекция на кърджалийските села, попадащи в 10-километровата наблюдавана зона. Птичият грип в Хасковско също бе открит при изпълнение на пасивен надзор в зона, наблюдавана заради огнище на заболяването от края на 2021 г. 

Изследване ще се прави в пет населени места - Сестринско, Рудина, Татково, Звиница и Крин. През почивните дни са извършени и преброявания на птиците в тях от съответните кметове по места. Според д-р Дурмушали на тях своевременно е съобщено да извършат преброяването, с което да актуализират домакинствата, които отглеждат птици - кокошки, пуйки и други. 

"Виждаме се с хората. Ще се видим с кметовете, да им вземем данните. Тук също уведомяваме стопаните, макар и да не попадат в тази зона. На хората казваме да отглеждат птиците си по възможност в закрити, затворени помещения", обясни директорът на ОДБХ-Кърджали.