Третото издание на Фермер експо в Раковски ще се случи на 14 септември, ако не се усложни ситуацията със свинската чума в района и няма забрана за движение на животни. Предвиждаме да реализираме търг за елитни говеда, което не е правено досега в България, съобщи Рангел Матански, който е движещата сила зад Фермер експо в град Раковски.

Дигитализация на животновъдството – мисия възможна

Тази година е третото издание на изложението. Според програмата на 13 септември докарват и подготвят животните. 

„Силно се надявам да дойдат студенти от Аграрния университет в Пловдив и Тракийския университет в Стара Загора, които да помогнат в подготовката. Да имаме реален ефект върху земеделската общност и студентите, част от които са бъдещите животновъди и управители на ферми в България,“ сподели организаторът. 

Същинската част ще се случи на 14 септември, когато е заплануван първият търг на елитни говеда в млечно и месно направление. Идеята е той да се превърне в традиция.

„Имаме наистина елитни животни с отлична селекция. Искаме да покажем постиженията на българското говедовъдство и да създадем платформа за хората, които да представят своите животни така, както го правят техните колеги в Западна Европа и Америка,“ обяснява говедовъдът.

Подготовката за изложението е в ход от месеци. Ще бъдат представени кулинарните и фолклорните традиции на област Пловдив, подготвят се самодейци и читалища. Производители ще участват със сладка, конфитюри, млечни продукти, вина и т.н. 

„Искам да изкажа съпричастност към всички колеги, които пострадаха от чумата по свинете. В подготовката на изложението са ангажирани много хора и затова решихме да не го отменяме. Естествено, няма да има оркестри и друга развлекателна програма,“ уточнява Матански. 

Организаторите от „Фермерско мляко“ са отправили покана към министъра на земеделието и народни представители от област Пловдив. Домакин и съорганизатор е Община Раковски, която поема културната част. Агри.БГ също ще бъде там като медиен партньор.