За втора поредна година се проведе изложението „Фермер Експо Раковски“. Над сто животни – овце, кози, говеда, коне и кучета бяха във фокуса на изложението, което се проведе в събота в град Раковски. 
 
 
„Тази година изложението е значително по-голямо – представяме занаяти, селска кухня. Показахме българския бит, а в същото време срещаме традициите с основната ни тема – иновациите. Това е тема, която е много важна за фермерите. Който не внедрява иновации и който не се развива, рано или късно изпитва затруднение и в повечето от случаите напуска пазара“, каза за Фермер.БГ един от моторите на събитието Рангел Матански. 
 
Той отбеляза, че животновъдите  от Европа и света отдавна работят с иновации и с това редуцират разходите си. 
 
 
Матански припомни, че миналата година участва в конкурса за млад фермер на Европа. 
„Колегите тогава представиха иновации, нещо, което е нестандартно – нов начин за правене на бизнес, нов начин за спестяване на разходи в производството“, посочи животновъдът.  
 
Точно затова, според него, темата за иновациите и дигитализацията в земеделието са е особено актуална. „Младите хора са предприемчиви, не ги е страх да рискуват и са иновативни“, каза Матански. 
 
Темата на изложението доведе на събитието и еврокомисарят  по цифровата икономика и общество Мария Габриел.
 
 
 „Това е симбиоза и превъплъщение на традиции и поглед към бъдещето. Новите технологии не са в противоречие с традиционните отрасли като земеделието“, каза Мария Габриел.
 
По темата за иновациите се включи и председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. Тя и екипът тази година бяха съорганизатори на експото в Раковски
 
 
„Сега е времето да започнем да говорим за дигитални иновации в животновъдството. Смятам, че сега е шансът за всички фермери, които се занимават в този сектор, да видят освен директното финансово подпомагане, което те получават, но извън това – те да могат да стават все по-печеливши, използвайки новите технологии“, каза Боянова. 
 
Именно поради тази причина на събитието бяха поканени представители на Европейски партньорство за иновации  (EIP-AGRI) – институцията, която е връзката между Европейската комисия и фермерите по отношение на иновациите в земеделието. 
 
 
Представителят на EIP-AGRI Service Point към Европейската комисия Кико Онега изнесе презентация по време на конференция в рамките на изложението относно работата на институцията и как всъщност работят оперативните групи в ЕС, за което Фермер.БГ ви разказва всяка седмица в рубриката „Агроиновации“, изготвяна съвместно с Института за агростратегии и иновации
 
Гост на Фермер Експо Раковски 2018 бе и земеделският министър Румен Порожанов. 
 
Снимка:МЗХГ
 
„Подобни животновъдни изложения, като това в Раковски, са обречени на успех при съчетанието на животни с традиционните храни и прекрасното вино от Пловдивския регион“, каза министърът. 
 
Иначе посатителите на изложението имаха възможност да разгледат над 30 броя овце от породите Аваси, Асаф, Лакон и Черноглава плевенска овца, 20 кози - ББМ и Тогенбургска, биволи от порода Българска мурра, и над 30 говеда млечно и месодайно направление – черен и червен Холщайн, кафяво говедо, Джарсей, Абърдийн Ангус, Херефорд и Лимузин. 

Българските традиции и храни пък бяха представени от редица фолклорни групи и занаятчии от Пловдивско.