Ще има отстъпка за акциза на горивата за земеделските производители от всички сектори за 2016 г. като държавна помощ. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на форума „Общините през програмен период 2014-2020“.
 
Земеделският министър обясни, че в момента се подготвят законодателни промени в тази насока, а в бюджета са предвидени средства за тази помощ, пише БТА. Танева не уточни колко точно са средствата, защото са предвидени в приходната част на друга институция, а не в бюджета на МЗХ. Тя обаче обясни, че отстъпката няма да се прилага с ваучери. 
[news]

Част от забавянията по плащанията при нас дойдоха именно от изклюително затруднената обработка на данните от тази ваучерна система, призна Танева и допълни, че сега се подготвя по-опростена схема, която ще е пряко обвързана с декларираните площи и животни по схемата за единно плащане на площ и по схемите на директните плащания.
 
Както Фермер.БГ писа още през ноември, директорът на дирекция Държавни помощи и регулация в Земеделското министерство Дора Ненова обяви на Националния агросеминар на НАЗ, че 84 млн. лева са предвидени в бюджета за 2016 г. за намален акциз на газьола.
 
Променя се генерално механизмът на прилагане на помощта, ваучери няма да има. Ще се възстановява част от акциза за гориво от Агенция Митници директно по банковите сметки на земеделските стопани.  
 
Доказването на горивото ще става с разходооправдателни документи, уточни Ненова. Идеята на МЗХ е по схемата за намелен акциз да се кандидатства заедно с кандидатстването по директните плащания.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!