Въпреки прирастът в животновъдството, сме с 20 ст. на загуба на всеки литър мляко. Това заяви по БНР Танчо Колев, председател на Националното сдружение на месо и млекопроизводителите. 
 
Според него прирастът в животновъдството, който се регистрира за първи път от 15 години, не е добра новина, защото се дължи на липсата на пазари. 
 
„Имаме прираст и в говедовъдството, и в овцевъдството, резултатите обаче са отчайващи и в двата сектора, тъй като всички знаем, че от две години нямаме износ на животни нито за Турция, нито за Русия, тъй като Турция затвори границите и не иска да купува от България нито агнета, нито телета". Това коментира пред радио Стара Загора Танчо Колев, председател на Асоциацията на млеко и месопроизводителите. 

По думите на животновъда "Приръстът дойде по простата причина, че нямаме пазар. При положение, че основната ни продукция, която произвеждаме, е под себестойността и всеки месец реализираме загуби, субсидията не може да погаси тези загуби. При положение, че себестойността е 68 ст., ако сложим и печалба върхи нея, става 75 ст. литър мляко – 20 ст. сме на загуба на всеки литър мляко“, каза Танчо Колев.
 
От 2009 година чака решение и въпросът с пасищата, които да бъдат ползвани само от реално работещите в животновъдството. Проблемът отново е поставен на областния консултативен съвет по животновъдство в Стара Загора, уточни Танчо Колев.