Съюзът на птицевъдите ще внесе искане за проверка от Агенцията по безопасност на храните. По данни на сдружението у нас са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се продават в търговските обекти. От Съюза подозират, че има нарушение по тяхното пласиране и те се маркират с друг произход. Това стана ясно от думите на председателя на съюза Ивайло Гълъбов. 

ЕК ще компенсира с 16,75 млн. евро българските фермери заради украинския внос

В писмо до медиите от Съюза на птицевъдите заявиха, че са едно от сдруженията, проверявани от Комисията за защита на конкуренцията заради съмнение за картел и оттам - вдигане на цените. По данни на сдружението от проверяващите е иззета само публична информация - данни на Евростат и на Министерството на земеделието. Оттам не очакват да бъдат санкционирани.

“Основанията за проверките, според връчената заповед от КЗК, са констатирането на нелоялни търговски практики при посещенията на цялата търговска верига. Ние в Съюза на птицевъдите нямаме никакво отношение към търговията на яйца и пилешко месо в България.

Сдружение с нестопанска цел сме, което е регистрирано в обществен интерес, за да защитава интересите на членовете, а членовете ни са по-голяма част от производителите на пилешко месо и яйца в България. Най-малко влияем на пазара на търговията в България на първични продукти от птици”, каза Гълъбов пред БНТ. 
По думите му са правени проверки на членове на съюза. 

“Проверките по фирмите са напълно естествени в следствие на обществения интерес и на фокуса, който беше привлечен на обществото и на администрацията, за по-високите цени и инфлацията в страната. Както в многото наши изявления, ние винаги сме давали информация и прогнози по отношение на цените, които са в отговор на обществения интерес. Други коментари по отношение на цени в нашата браншова организация не се правят, защото нямаме такива функции”, обясни Гълъбов.

Нашата организация няма от какво да се притеснява, ще окажем пълно съдействие. Нещо повече, надяваме се проверките да продължат, за да се изпълнят функциите вменени на КЗК, защото по наши сведения в рамките на тази седмица в България са влезли около 2,5 млн. яйца за консумация, които по партньорска програма влизат от трети страни каквато е Украйна - при технологии, които не отговарят на европейските. Няма лошо да влизат такива яйца в страната, но ние в търговската мрежа не виждаме 30% от яйцата да са украински.

Именно това ни дава основание да отправим сигнал към Агенцията за безопасност на храните - да провери от влизането на гранично-контролните пунктове до съответния регистриран склад и след това до търговските вериги къде отиват тези яйца.