Световния съвет по зърното ( ССЗ ) прогнозира дефицит от 10 млн.тона зърно за тази година, става ясно от изнесен доклад, като информацията е потвърдена и от Софийската стокова борса ( ССБ ).

 

Очакванията за по-слаба реколта, потвърдени от анализите на ССЗ се очаква да окажат сериозно влияние във формиране посоката на цените на зърното от новата реколта, както в цяла Европа, така и в България. Според шефа на ССБ това определено е добра новина за българските зърнопроизводители, които бяха изправени пред поредица от природни феномени още от есента на миналата година до днес.

 

Реколтата от пшеница в България по прогнозни данни до този момент се очертава да бъде от 3.3 - 3.5 млн. тона, което е приблизително един милион тона по-малко от предишната пшеница, заяви Наталия Тодорова Изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ).

 

Около 360 лв. е цената, на която се търгува пшеницата в момента, но вече има и сделки за 380 лв. за тон без ДДС, съобщи пък експертът на ССБ Антонина Белопитова. Въпреки това зърното е поевтиняло с 11% на годишна база.

 

Влияние за развитие на цените и насока на пазарите на зърно през 2012 се очаква след 7-и Юни, когато в Лондон ще се проведе Световна конференция по зърното, на която ще присъстват експерти, крупни търговци и производители от целия Свят.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!