Референтният показател за световните цени на хранителните стоки се понижи значително през месец юли, като основните цени на зърнените култури и растителното масло отчетоха стабилен спад. Това съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). 

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Следеният отблизо индекс на цените на храните на ФАО достигна средно 140,9 пункта през юли, което е спад от 8,6 процента спрямо предходния месец - юни, отбелязвайки четвъртия пореден месечен спад, откакто достигна исторически върхове по-рано през 2022 година. 

„Спадът в цените на хранителните стоки е добре дошъл, особено от гледна точка за достъпа до храна; въпреки това остават много несигурности, включително високите цени на торовете. Те пък от своя страна могат да повлияят на бъдещите производствени перспективи и поминъка на фермерите, мрачна глобална икономическа перспектива и валутни движения, всички от които представляват сериозно напрежение за глобалната продоволствена сигурност“, каза главният икономист на FAO Максимо Тореро. 


Индексът на цените на растителното масло на ФАО се понижи с 19,2 процента през юли спрямо юни, отбелязвайки 10-месечно дъно. Международните котировки за всички видове масло се понижиха, като цените на палмовото масло са надолу поради перспективите за големи наличности за износ от Индонезия, тези на рапичното масло отговаряха на очакванията за големи доставки на нови култури, а цените на соевото масло се понижиха поради продължително слабо търсене. 

Цените на слънчогледовото олио също се понижиха значително на фона на намаленото глобално търсене на внос въпреки продължаващата логистична несигурност в Черноморския регион. По-ниските цени на суровия петрол също оказаха натиск върху цените на растителното масло. 

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 11,5 процента през юли месец, като същевременно остана с 16,6 процента над стойността си от юли 2021 г. Цените на всички зърнени култури, представени в индекса, паднаха, водени от пшеницата, за която световните цени се понижиха с цели 14,5 процента, отчасти в отговор на постигнатото споразумение между Украйна и Руската федерация за деблокиране на износа от ключови черноморски пристанища и отчасти до сезонната наличност от текущите реколти в северното полукълбо. 

Световните цени на грубите фуражи спаднаха с 11,2 процента през юли, като тези на царевицата с 10,7 процента, което също се дължи отчасти на черноморското споразумение, както и на увеличените сезонни наличности в Аржентина и Бразилия. 

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се понижи с 2,5 процента спрямо юни на фона на слабата търговска активност, но все още беше средно с 25,4 процента над стойността си от юли 2021 г. Цените на млякото на прах и маслото се понижиха, докато тези на сиренето останаха стабилни, подкрепени от търсенето в европейските туристически дестинации. 

Индексът на цените на месото на ФАО също се понижи през юли, с 0,5 процента спрямо юни, поради отслабването на търсенето на внос на говеждо, овче и свинско месо. За разлика от това, международните цени на птичето месо достигнаха най-високите си стойности за всички времена, подкрепени от стабилното глобално търсене на внос и ограничените доставки поради огнища на птичи грип в северното полукълбо.