Тази година беше много добра за черешите. Имахме добра реколта, пласирах я на добри цени и съм изцяло доволен от производството. Това коментира за Фермер.БГ Светослав Дермански, овощар от Великотърновско.
 
 
Светослав Дермански има две черешови градини, по 21 дка всяка – едната е в Дебелец, а другата е в Елена. Започва като земеделец любител, със 7,5 дка насаждения по мярка 11 „Биологично земеделие“, направление „Биологично растениевъдство. В последствие кандидатства и по други схеми и мерки, фанансирани от ДФЗ-РА.
 
 
„Със земеделие започнах да се занимавам през 2014 г. Стопанството ми е от 42 дка. В момента се намираме в Дебелец, тук градината ми е от 21 дка, като 10 дка череши са вече 4 години плододаващи, а другите 11 дка са с нови трайни насаждения. Започнах да се занимавам с това като хоби, със 7,5 дка и така хобито се превърна в бизнес. Черешите са любимият ми плод“, обясни фермерът.
 
 
За Кампания 2017 овощарят получава финансово подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), Схемата за обвързано подпомагане за плодове /основна/ (СП), Схемата за преразпределително плащане (СПП), Схема за зелени директно плащания (ЗДП). Има сключени договори по подмерки 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.
 
„Една такава градина се изгражда с много труд и упоритост, както и с подкрепа на институциите. Бях одобрен по мярка 6.1. Получих субсидия, с която закупих земя и дръвчета, които разраснах до този етап“, разказа той.
 
Фермерът залага на различни сортове, но основно Регина, Суитхарт и Канада Джант.
 
„Млад съм в това стопанство, ще видя кои сортове ще останат най-трайни и качествени и ще се насоча към тях. Смятам, че хубавият и подходящ посадъчен материал са изключително важни. Цялата ми продукция отива за прясна консумация. Реализирам я изцяло на местния пазар във Велико Търново. Тази година съм доволен от реколтата и от цените. Успях да покрия себестойността на плода. Черешите ми са био. Успях да рекламирам продукцията си и може би и затова взех малко по-висока цена. Нека обаче да не спекулираме с цени, когато човек търси пазар и реколтата му е добра, намира къде да я продаде“, категоричен е Дермански.
 
 
[news]
Овощарят обаче е далеч от идеята, че биопроизводството е просто тренд.
 
„Във вълната на модата сме в биопроизводството, но не е така. Аз избрах да бъда биопроизводител, тъй като търсех лично за мен, моето семейство и приятели продукция, която да е чиста. Заложих на биопроизводството като начин за добиване на такава продукция“, обясни Дермански.
 
Фермерът обмисля и разрастване на стопанството си.
 
„Задължително обмислям развитие. Започнах с тази идея. Успях да спечеля и проект по мярка 4.1 и ще продължа да се развивам в сектор земеделие, пък вече каквото случи. Проблем в целия регион и страната обаче е работната ръка. В стопанството ми има един постоянно нает работник и двамата се справяме. Когато брахме включих и приятели. Засега нямаме проблем с работната ръка. За 10 дни, четирима души обрахме цялата реколта“, каза овощарят.
 
Светослав Дермански не членува в съюз, с всичко се справя сам.
 
„Ако стопанството ми стане прекалено голямо сигурно и аз ще стигна до извода, че секторът е несигурен. Харесва ми идеята за развитие и ще заложа на това. Ако стопанството ми стане голямо и не мога да се справям с количествата и реализацията, може да помисля за обединение. На този етап обаче мярка 9 не представлява интерес за мен“, разказа Дермански.