Високопоставена делегация от Израел, която е на посещение в България поиска заместник-министър Светлана Боянова да отпътува в тяхната държава за среща с бизнеса. Предложението е това да стане възможно най-скоро, като предложението е българката да остане там две седмици и да запознае инвеститорите с възможностите в България по отношение на земеделието.

Днес накратко пред делегацията бяха представени 15 български проекта на стойност 390 млн. евро от областта на земеделието и хидромелиорациите.  По време на визитата, една от основните теми бе двустранното сътрудничество в областта на земеделието и създаването на хранителната банка.

Министърът на земеделието и развитието на селските райони на Държавата Израел Н. Пр. Орит Нокед. предложи България да стане Регионален център за производство на храни.
 
Проектът предвижда страната ни да предостави плодородни държавни земи, а Израел да осигури финансов ресурс и високи технологии, след което двете държави да реализират произведената продукция за собствени нужди, а излишъкът да бъде насочен към Организация по земеделие и прехрана /ФАО/ и Световната продоволствена програма. Страните се договориха работни групи от двете държави да разработят детайлите по реализирането на идеята до есента.