Българските власти са поискали от Европейската комисия заявленията, които ще подават фермери с искането за намалена ставка на акциза да се подават в ДФЗ след 15 Ноември, вместо края на годината, съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която е в Добрич за откриването на Добричкия панаир "Селското стопанство и всичко за него".  
 
Ако предложението бъде одобрено от европейските партньори, това означава, че зърнопроизводителите много по-рано ще могат да получат средства, с които да покрият направените разходи във връзка с акциза.
 
По повод протестното шествие на НАЗ в Добрич, Боянова каза, че зърнопроизводителите знаят добре, че администрацията е представила в Европейската комисия коригираното искане за отпускане на държавна помощ за горивата, но поради лятната ваканция, нотификацията се очаква през есента.
 
Тя посочи, че се работи по исканията на бранша. Освен това има разговори и за постигане на дългосрочна финансова рамка за размера на националните доплащания, които ще получават отделните подсектори на земеделието през следващите години.