Председателят на Селскостопанската академия Светла Бъчварова реагира остро срещу начинът, по който управляващите тълкуват доклада на Сметната палата за финансовата дейност на Академията, както и срещу начинът по който Сметната палата представя части от доклада по некоректен начин с цел да се внуши, че в поверената й институция имало финансови злоупотреби.

По този повод Бъчварова написа протестно писмо до председателят на сметната палата, в което повча, че Сметната палата е нарушила законите, като се е опитала тенденциозно да поднесе информация. В документът се казва, че съгласно чл. 46, ал. 2 от Закона за сметната палата (ЗСП) - „Когато промените в одитния доклад водят до изводи за нарушения, за които се търси по-тежка отговорност, Председателят уведомява за това ръководителя на одитираната организация.". Затова в писмото си шефката на ССА посочва, че  ръководителят на Сметната палата е задължен, преди да предприемете каквито и да било действия, е трябвало да я информира за тези изводи - "за да мога в срок (ал. 3) да ВИ предоставя допълнително писмено възражение по
промените в констатациите, оценките и изводите направени в окончателния одитен доклад", пише бившата зам.-министърка на земеделието.

В писмото са цитирани още закони, като се подчертава, че институция като Сметната палата си е позволила да игнорира управителният орган на ССА по този казус, а с доклада и до днес се спекулира по всякакъв начин. Той все още не е предоставен на Академията, става ясно още от писмото. 

"Докладът все още не е предоставен на одитираната организация, а ръководният й орган, информирайки се от публикациите в средствата за масова информация и черпейки данни от безпочвените изказвания и оценки на някои публични личности, има достатъчни основания да предполага, че съдържанието на окончателния одитен доклад коренно се различава от това на предоставения официален проект на одитен доклад (чл. 45 ЗСП). С нарушаването на разпоредбите на чл. 46 и 47 от ЗСП, ВИЕ сте лишили ръководния орган на ССА от възможността адекватно да се защити, като резултат от некоректното поведение на Сметната палата на РБългария - изразяващо се в разгласяване на данни в противоречие на чл. 56, ал. 3 от ЗСП с цел уронване престижа на ССА, е засиленият медиен интерес и тенденциозните изказвания и оценки на някои публични личности от ръководния състав на първостепенния разпоредител (по отношение на одитираната организация) с бюджетни средста, с което се допринася до възпрепятстване на правосъдието при изясняване на обективнат на обществено мнение".

Оригиналният документ от ССА до Сметната палата може да изтеглите от ТУК