Сушата в Северна България може да се окаже фатална за сеитбата на рапица, заявиха за Фермер.БГ стопани от крайдунавските села в Обл.Плевен и Русе. Заради сушата рапицата няма да има време да израсте до тази фаза, която е необходима за да презимува, тъй като е чувствителна на измръзване и това може да сложи под въпрос реколтата от рапица през 2012 г.

 

До момента сеитбата на ечемик и пшеница върви много трудно, заради сухата почва. Макар на много места да се използват модерни техники за сеитба в сухо време, то масово фермери чупят скъпа селскостопанска техника заради невижданата от години суша. В региона на Никопол, Новачене и Свищов дъжд не е валял вече повече от 2 месеца.

 

Заради топлото време пък на някои места, където фермерите са засявали по-рано,  преждевременно вече израстна пшеницата. Това е много рисков момент, тък като ако няма достатъчно влага, растенията няма да могат да се развият правилно и ще загинат. Това може да доведе до повторно разораване и засяване на площи, което ще оскъпи цената на зърното през 2012 г.

 

© 2011 fermer.bg