От германската Асоциация на земеделските кооперативи прогнозират добиви от царевица за зърно, реколта 2013 от 4.49 млн. тона, което е с 18.3% по-малко от добитите през миналата година 5.49 млн.т и в сравнение с прогнозите през юли, когато очакванията бяха за 4.55 млн. т зърно. Причината е в продължителителните горещини в много страни на Западна Европа, които помогнаха на част от посевите царевица да догонят изоставането в развитието си, но в същото време нанесоха сериозни повреди по царевицата в региони, в които няма напояване, обобщават пред Фермер.БГ анализатори.

 

Във Франция, която е най-големият производител на царевица в Европа, към момента не могат да прогнозират добиви 2013, заради продължителна липса на валежи в някои от важните земеделски райони на страната, споделя експерт от Френския институт по зърното. По думите на Жил Еспаньол, прогнозите са 20-25 млн. хектара в югозападните райони да пропаднат заради липсата на валежи, но в същото време в някои райони в централната част на Франция и по-западните региони се очаква добра реколта. Еспаньол заяви още, че очакваните в края на юни добиви от царевица във Франция от около 14.8 млн. т определено в края на кампанията ще се окажат по-малко. През миналата година във Франция добитото зърно от царевица беше 15.6 млн. тона.

 

Около 1 млн. ха от общо засети 1 630 000 ха с царевица за зърно във Франция не се напояват, показва справка на Фермер.БГ.

 

Прибирането на царевицата в Испания вероятно ще започне в следващите 2-3 седмици, първо в Андалусия. Според анализатори състоянието на царевицата в Испания е много добро, предвид падналите обилни валежи, благодарение на които почвата е влагозапасена дори в горещините в момента. Очакванията са добивите от царевица в Испания да са в диапазона 4 – 4.5 млн. т зърно. През миналата година общото производство от царевица в страната беше 4.4 млн. т. През 2013 г. В Испания са засети почти 10% повече площи с царевица в сравнение с миналата година.

 

ЕС понижи понижи прогнозите си за добиви на зърно от царевица, реколта 2013 в 28-те страни-членки до 65.7 млн. тона. Това все още е с 15% повече в сравнение с миналата година, като за постигането на прогнозните резултати се разчита на източните страни от ЕС, сред които и България, където се очакват рекордни добиви от царевица.

 

Цената на царевицата от реколта 2013 в Западна Европа тръгва при ценови нива от 170 до 200 EUR/тон. Голямата ценова ножица се обуславя от несигурността, която властва на пазара за зърно през последните седмици.

 

Един от основните производители на царевица в Европа - Франция, е в затруднена ситуация относно възможностите за експортна пазарна реализация към основният си стратегически партньор - Египет, заради размириците там. Същевременно потреблението на царевица за фуражи в животновъдството в Европа расте, което дава надежда на зърнопроизводителите за по-добри цени на царевицата, в сравнение с трагичните цени на пшеницата от новата реколта.

 

Някои анализатори прогнозират, че заради свръхпроизводството на царевица в Русия и Украйна, твърде възможно се очертава през Февруари-Март 2014, цените на царевицата да паднат до 160-168 EUR/тон.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!