От 2010 г. фермерите няма да получават субсидия за литър качествено мляко, за генофонд, за декар земя, защото никоя от тези помощи не е нотифицирана в Брюксел. Това каза по време на пресконференция Таня Ангелова изпълнителен директор на Националната асоциация на млекопроизводителите . „Тази седмица министър Найденов отказа да ни приеме. Не пожелаха да се срещнем, не знаем от догодина какво ще правим, освен за глава животно друго подпомагане няма да има, а Идентификационната система все още не е готова”, заяви Ангелова. Биволите не са включени в субсидията за глава животно и животновъдите няма да получат никаква субсидия. Други 4 000 фермери са на ръба на фалита заради кредити.


„За да изкараме зимата – трябва да получим по 600 лв. субсидия за крава”, заяви Христо Даков. Той посочи, че все още обещаните от Бойко Борисов пари за младите фермери не са получени от тях, а по-възрастните фермери фалират. Даков каза още, че е необходимо държавата да се пребори с вноса на сухото мляко и да се направят такива постъпки от страна на държавата, както за зеленчукопроизводителите. Според Даков може да се помогне на българското земеделие, в частност на българското животновъдство само, ако се спре вносът на сухо мляко от трети страни.
По думите му, ако Бойко Борисов не се вземе в ръце и не ги сложи на мястото и вносители и мандраджии, фермерите, които са направили някакви подобрения ще фалират. Според Даков най-големият внос на сухо мляко идва през Чехия от Швейцария, Украйна, Молдова. „Ако се спрат тези сухи млека – цената на млякото в България ще се вдигне. Трябва да се обере този луфт от мандрата и в магазина, от което страдат потребителите”, заяви Даков.


Христо Даков обвини сегашното обкръжение на министъра на земеделието и храните в лицето на Бойко Синапов, Господин Господинов, Диляна Славова и посочи, че те са велики танцьорки и с която власт дойде, с нея танцуват. Фермерите посочиха, че изкупната цена на млякото е 0,40 лв., в Силистра – 0,22 лв. Цената на един килограм фураж е 0,38 лв., за един литър качествено мляко от мандрите фермерите получават 0,40 лв. С цената от един литър мляко трябва да се купят два килограма фураж.

 

Агенция „Фокус”