Производителите на биволско, овче и козе мляко, ще получат субсидиите си за месец април, реши УС на ДФЗ. За целева субсидия за произведено и продадено качествено биволско, овче и козе мляко през 2009 г. е одобрен ресурс в размер на 10 000 000 лв. В момента продължават проверките на некоректните земеделски производители, кандидатствали по тази мярка. Същевременно постъпилите в областните поделения на ДФ ”Земеделие” документи за кандидатстване от производителите на биволско, овче и козе мляко за месец април са 2057.

В момента земеделските производители са притиснати от ниските изкупни цени на продукцията им, високи цени на фуражите, ограниченото кредитиране на сектора от търговските банки и не на последно място от икономическата криза. Към момента подпомагането с оборотни средства на фермерите, особено в сектор животновъдство, е почти изцяло чрез предоставянето на финансиране под формата на държавни помощи.

За да се удовлетворят всички заявки за подпомагане на производителите на биволско, овче и козе мляко, като се изплати субсидия и за месец април, общият бюджет от 10 000 000 лв. по това перо трябва да се увеличи на 12 038 490 лв. Допълнителните средства ще се осигурят чрез корекция в план-сметака на фонда за сметка на резерва за субсидии за нефинансови предприятия.