Земеделските площи в Ямболско буквално са под вода след неспиращите вече втори ден валежи. Това съобщи за Фермер.БГ председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Стоян Александров. Все още е рано да се говори за това колко конкретно са залетите площи, защото дъждът продължава да вали. За последните 24 часа са се излели над 100 литра/кв.м дъжд. 

Пред преливане са язовирите, деретата в близост до земеделските площи също са пълни и преливат. "Целите ниви буквално плуват във вода", посочи Александров, който стопанисва земеделски земи с землищата на селата Болярско, Роза и Бояджик.

Валентин Кръстев, говорител на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщи пред Фокус, че от речното си корито е излязла река Тунджа при село Роза – Ямболско. Има залети земеделски земи край село Чарда, там е излязла от коритото си река Мочурица. Той каза още, че на територията на област Ямбол прелива микроязовир до село Маломир, на място е съсредоточена тежка техника за увеличаване на проходимостта на речното корито. 

 


Министър Десислава Танева е в Ямбол във връзка с усложнената обстановка в региона.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!