Все повече стопани в Родопите се отказват да отглеждат тютюн заради ниските изкупни цени на традиционните ориенталски сортове. 
 
 
От миналото лято се наблюдава интерес към гръцкия сорт „Катерини“, който дава ниски добиви, но е с висока цена на пазара, съобщи БНР. Допреди 30 години добивите на тютюн в района на Кърджали достигаха 28 000 тона.
 
В отглеждането на културата участваха цели фамилии, включваха се и децата, а получените пари бяха достатъчни за издръжката.
 
Днес това вече не е така. В граничната с Гърция община Кирково през миналото лято са произведени само 600 тона при 4 000 тона през 2016 г. 
 
 
 
Предпочитанията са към гръцкия сорт "Катерини", чиято изкупна цена достига 9 лева за килограм. Въпреки това има недоволни стопани, казва кметът Шинаси Сюлейман.
 
Заради ниската изкупва цена на зеленчуците някои фермери са засели площите си и със зеленчуци, и с тютюн, за да се подсигурят, но това е по-трудоемко, обяснява той.
 
В подобна ситуацията е и община Момчилград, където броят на производителите на тютюн е спаднал наполовина. Подадените в местната администрация заявления за отглеждането му са 28. Заместник-кметът Мехмед Мехмед обясни, че тютюнът вече не е основно препитание в общината и е възможно да изчезне като поминък.
 
В по-високата част на планината разчитат на картофите. На тях залагат жителите на ардинското село Жълтуша, но изкупната цена е ниска. Повечето семейства отглеждат и животни, казва кметът на селото Карамфил Димитров.  По негови сметки, около 30-40 души отглеждат по една крава, а преди години са били около 120 души.
 
 
Местните стопани се ориентират към алтернативни култури. Хит в момента е лавандулата, защото пазарът ѝ е добър. Според Димитров обаче тази култура трудно ще измести картофите, тъй като няма достатъчно големи площи за отглеждането ѝ. 
 
Земеделците от Жълтуша са на гурбет в Испания, Англия, Ирландия, Холандия. Връщат се два пъти годишно по време на отпуск и нямат време за земеделска работа, казва кметът Карамфил Димитров.