Днес бе дадено началото на нова организация – Национална асоциация за защита на земеделските стопани. По думите на един от нейните инициатори – Димитър Петков, земеделски производител от Пазарджик, тя ще бъде нещо като синдикална организация, съобщава БНР.

Чумата: Ще се стигне ли до принудително умъртвяване на прасета?

Идеята на учредителите е да защитават интересите на малките и средните стопани. Тяхното първо искане към държавата е да създаде методика за обезщетение заради умъртвените прасета в задните дворове. Към момента все още не е наясно как ще се получава обещаната от премиера компенсация от 300 лв.

Според Петков стопаните най-вероятно ще бъдат обезщетени от държавния бюджет, но начинът все още не е регламентиран. „Защо да е рано? Както стопаните си убиха животните в рамките на една седмица, защо до момента да не могат да кажат: „Започваме по този начин да изплащаме,“ пита той.

Производител от Пазарджишко: „Това, което провокира учредяването на новата асоциация, е, че до момента дребните и средни земеделски стопани нямат легитимно представителство.“

Той определя протестите на стопаните като хаотични. „От тук нататък сядаме на масата на преговорите и чак тогава, ако не се постигне консенсус, ще протестираме. Да бъдем заедно земеделските стопани от Южна България. Един такъв тип синдикална организация би свършила добра работа,“ убеден е производителят.

Целта на организацията е да бъде посредник между земеделците и институциите. Тя няма да представлява само частните стопани с прасета в задния двор, а всички  производители, които се занимават с животновъдство или растениевъдство, уточняват от БГНЕС.

Стопаните искат да знаят още какви ще бъдат изискванията за откриване на безопасна ферма в задния двор, където хората да могат да отглеждат до 5 прасета. Петков не пожела да коментира дали мерките за справяне с чумата са правилни, но е категоричен, че този поминък трябва да остане.