Браншовите организации в сектор „Селско стопанство“ до една година имат шанс да се обединят в земеделска камара, коментира председателят на Управителния съвет (УС) на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Стайко Стайков пред Дарик.

Фермери вече очакват старта на подмярка 6.3

Стайко Стайков: Единствено с подобно народно представителство може да се стигне до успешно разрешаване на проблемите в сектора.

„Европа иска да ни вижда. Не можем да продължим да се изолираме, не можем да си позволим липсата на единна позиция по проблемите в земеделието. Във всички организации членуват собственици и ползватели на земеделските земи  – ние плуваме в една лодка и е редно да имаме единна позиция. Това ще улесни и работата на ресорното министерство“, категоричен е Стайков.

Той е убеден, че създавайки камара и изяснявайки позициите си, земеделците ще могат да получат съгласие и за Закона за земята. 

„Ще постигнем желаната комасация и на ред други неща. Само с единна позиция ще решим вътрешните си проблеми. Така, когато дадем нашите становища, нашите членове в Европа ще знаят точно как да ни защитят“, категоричен е Стайков.

Стайко Стайков: все по-малко земеделци у нас членуват в различните организации. 

„Гледат да спестят членски внос, но очакват от нас и от ЕС решение на проблемите. Ако имаме камара - ние ще стоим пред ЕС като единен бранш. Ще се акумулират и средства от членски внос за участие в европейските организации на земеделците като Еuropean Landowners Organization – ELO, в която БАСЗЗ и към момента членува. Така, наред с исканията на земеделците от Западна Европа, ще се защитават и българските“, заяви Стайко Стайков.

Председателят на БАСЗЗ коментира и проблемът с напояването.

„Само ние от съседните ни държави, нямаме напояване. Турция направи невиждана система, Гърция направи сондажи и полива с наша вода, в момента ние имаме забрана за поливане с българската вода. Трябва да поддържаме дебита на Тунджа и Марица по спогодбите с Турция и Гърция, не можем да правим сондажи или е много трудно и ако ни бъде разрешено ни слагат водомер, с който плащаме вода на цената на питейната. Кой ще полива така?“, пита риторично Стайков.