Ставката по директни плащания за плодове и зеленчуци тази година ще достигне близо 200 лв/дка. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща със земеделски производители, след като участва в празника „Гроздобер – Южен Сакар” в Харманли. Той уточни, че от тази година 15 процента от средства за директни плащания ще бъдат за обвързана подкрепа на приоритетните сектори. „Така например за миналата година плащанията на площ за плодове и зеленчуци са били между 30 и 45 лв. на дка, а за 2015 г. се очаква ставката да достигне близо 200 лв. декар“, посочи Грудев.
 
Пред земеделските производители зам.-министър Грудев коментира, че  секторите плодове и зеленчуци,  животновъдство и биоземеделие са приоритетни през този програмен период. Това се вижда и от резултатите от приключилия прием по подмярка 4.1 от новата Програма, като проектите, които ще бъдат разгледани са именно в тези сфери.  
 
По време на срещата зам.-министър Грудев заяви, че „тази година се очаква една изключително добра реколта от над 250 000т. винено грозде, от която ще бъдат произведени над 175 млн. литра вино”. Той припомни, че за периода 2014-2018 г. парите, които са предвидени по лозаро-винарската програма са 133 млн. евро и че средствата по нея ще бъдат изцяло усвоени.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!