От днес започват комплексни проверки във всички областни земеделски дирекции и общински служби, тъй като административната некомпететност е един от основните проблеми на българското земеделие. Това каза на кръгла маса по проблемите на земеделието в русенското село Екзарх Йосиф заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Оказва се, че липсва необходимата информация към земеделските производители, която да им даде възможност да попълнят документите и да получават полагащите им се средства, каза заместник-министърът.  Той  допълни, че този проблем, засягащ отделния производител, се мултиплицира и рефлектира в държавата, която така губи  ресурс точно в период на криза.

Успоредно с тези проверки ще върви и контролът в другите служби на Министерството на земеделието. Така до септември ще има пълна картина, уточни Цветан Димитров. Според него на българската земеделска администрация са необходими не единствено хора, знаещи езици и работа с компютър, но и които да не задават "глупави въпроси къде са мъжките крави".

Заместник-министърът съобщи, че следващата седмица предстои управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" по предложение на министъра на земеделието да вземе решение за разсрочване на краткосрочните кредити на земеделските производители от фонда с една година.

В момента над 10 000 проекта са буквално заринали централното звено на МЗХ в София по различни мерки. Там работят към 30 служители. Сега те гледат проекти, подадени през месец август 2008 година. Задачата им е до Нова година да наваксат. Същевременно ще бъде постигната децентрализация, за да може проектите да се приемат и обработват и в областните структури по места.

„Ние няма да разрешим хората да бъдат ощетени, вероятно ще пристъпим към децентрализация за разглеждане на проектите", увери заместник-министърът. По думите му още тази година всички проекти ще бъдат разгледани, защото в противен случай производителите ще загубят 10 на сто от финансиране - през 2010 г. то нараства от 30 на 40 на сто.

Обсъдени бяха и промените на пчеларите. Бюджетът за тази година в тази сфера и изразходен на 140 %. Големият интерес налага да се изтегли ресурс от идните 3 - 4 години, за да се кандидаства за ново финансиране. Пчелари настояха да се създаде акредитирана лаборатория за проверка качествата на пчелния мед.

Зам. – министърът оценява ролята на науката и институтите в земеделието и животновъдството, но не по начин науката сама да определя приоритетите си. Практиката да се работи без да се отчитат реалните потребности на производителите в институтите ще бъде спряна.

Цветан Димитров смята, че „Напоителни системи” трябва да се запазят и развиват. Едва 250 000 декара от общо 12 милиона преди се напояват в България сега. В същото време в цената на водата се начисляват 13-а и 14-а заплата на служителите в дружеството.

Предстои промяна и в програмата за развитие на селските райони след Нова година. Там ще се акцентира на запазване и възраждане на традиционен български поминък, заленчукопроизводство, животновъдство.