"Странно е, че протестът на тютюнопроизводителите съвпада с декларираното и взето решение днес на правителството - да поиска вот на доверие от Народното събрание", коментира министър Мирослав Найденов на извънредна пресконференция по повод протестите на тютюнопроизводителите и животновъдите. Протестите са опит за политическа провокация, които не решават проблемите, смята Найденов, който обясни, че е бил провокиран от стачките на стопаните.

Найденов каза, че има информация, че червената депутатка Корнелия Нинова вчера е посетила критичните райони, като едва ли не намекна, че им е сипала масло в огъня. „Затова искам да се обърна към тютюнопроизводителите, защото разбрах, че за съжаление, е имало и смъртен случай, човек е получил инфаркт по време на протеста – нека да не се поддават на политически провокации. Всяка година до момента те са получавали премиите си, което винаги е ставало в месеците април-май-юни. А миналата година те получиха за последен път премии на килограм тютюн през август и септември. Няма досега практика във всички години, през които са подпомагани, те да получават премии или каквото и да е подпомагане през януари”, каза министърът.

По повод на протестите на животновъдите, министърът каза още, че голямата част от тях са получили парите си. Имало е на места проблеми, призна той, но съвместно с НАП те са решени. „Ние изплатихме през декември 79 млн. лв. на животновъди по подадени около 21 000 заявления”, каза той. Животновъдите все още имат възможност да платят задълженията си до края на януари и да получат субсидиите си, подчерта министърът.

 

Мирослав Найденов : ДПС 8 години лъгаха тютюнопроизводителите
ВИДЕО : Мирослав Найденов : ДПС 8 години лъгаха тютюнопроизводителите
гледания: 15056