Земеделските стопани от Североизточна България са в готовност за пролетната сеитба. Заради продължителните засушавания през последните години част от тях вече са направили своя избор на семена и са се спрели на сорго. 

Нагледно: Как се отглежда сорго?

„Вече четвърта година ще залагам на тази култура. Няма друг производител в община Суворово, който да сее сорго. Тази култура издържа на суша, а виждате, че природата ни поднася много засушаване. До този момент се получава“, споделя Пламен Хърватов, земеделски стопанин от Варненска област.

Наричат соргото „царевица, устойчива на суша“. През последните 10 години редица стопани от Добруджа изведоха опити с тази култура, които доказаха нейната издръжливост на засушаване и високи температури. Семенарските компании изтъкват, че при горещини над 38–40°С растежните процеси в растението спират и се възстановяват веднага след валеж. Може да се отглежда нормално с по-малко от 100 мм вода. Оказва се, че критичният период на сухоустойчивост при соргото е много по-къс в сравнение със същия при царевицата. Освен това соргото притежава мощна и добре развита коренова система, която достига до 2,5 м дълбочина.

През последните няколко години горещите летни месеци в Добруджа сринаха добивите от царевица. Точно във фазата на цъфтеж сушата и високите температури се оказват пагубни. „От царевица реколтирахме от 250 до 600 кг/дка. Това е една от най-лошите години в моя опит като земеделски стопанин“, допълва Пламен Хърватов. 

Стопанинът вече е готов за пролетната сеитба. В очакване е на затопляне на времето, тъй като температурите все още са твърде ниски. Оказва се, че соргото не издържа на студени почви и се сее, когато температурата трайно се покачи над 12 градуса. Това може да  се случи и в началото на май, но е важна част от технологията.

Студовете през февруари и март са нанесли поражения върху пшеницата в стопанството на Пламен Хърватов. Фермерът очаква да започне вегетацията на житната култура, за да разбере в каква степен ще се възстановят посевите. „Виждам, че около 15-20% от пшеницата и ечемика е увредена. Да се надяваме, че ще преодолеят този стрес. Успяхме преди валежите да подхраним посевите, да се надяваме, че оттук нататък няма да има такива трайни застудявания и слани, които да нанесат още щети“, не крие надеждите си земеделецът.