Нулевата обработка на царевицата може да редуцира емисиите на парникови газове в сектора. Това е заключението на университета в германския град Кил след обстойно проучване.  

Какво е No-till технологията?

Чрез директно засяване на царевицата емисиите на парникови газове са намалели с 57%. Това е резултатът от редица проведени тестове на работната група за пасища и фураж към университета.

В петгодишните опити изследователите сравняват обработвани полета с царевица и такива, засети с нулева обработка. Те мерят емисиите на парникови газове след сеитба на културата в продължение на две години и то в различни парцели. 

Изследователите смятат, че разграждането на почвения въглерод е причина за различните нива на емисиите. При вариращия вариант има засилено разграждане на органични вещества в почвата. От анализа се вижда, че въгледорът в почвата се отделя под формата на въглероден диоксид.

Според университета добивите от двата пробни парцела са били на сходно ниво. В същото време съдържанието на вода в почвата, както и нейната структура значително са се подобрили през годините в парцелите с нулеви обработки.

Проф. Таубе: "Необходими са алтернативи на глифозата"

В полетата, обработени с no-till технологията, се наблюдава и намаляване на органичните вещества в почвата при многократно отглеждане на царевица, макар и на по-ниско ниво. 

За да стабилизират въглерода в почвата в дългосрочен план, изследователите смятат, че зелените торове като детелината са необходими като допълнение към сеитбооборота.