„Все още има объркване в разбиранията по отношение на подпомаганията за земеделците и референтната 2011-а  година“, заяви пред камерата на Фермер.БГ Снежана Благоева, Директор Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа“ в Министерството на земеделието и храните.



Тя уточни че 2011 г. е референтна година единствено и само по отношение правото на кандидатстване - тоест ,за да кандидатстваш 2014 г., трябва да си кандидатствал през 2011 г. по СЕПП.

 

България е поискала Европейската комисия да разшири обсега и да се приеме за достатъчно не само кандидатстването по СЕПП, но и кандидатсването по схеми за национални доплащания и схемите по чл.68, специфичната подкрепа. ЕК е дала положително становище по искането на България, но все още няма подаден текст, това да залегне в изискванията за кандидатстване след 2014 г. Г-жа Благоева заяви, че това не е искане само на България, а към нас се е присъдинила Италия и в последствие и други страни членки.

 

Друго, което подчерта експертът от МЗХ бе,  че размерът на подпомагане, който ще се получи 2014 г., няма никаква връзка с размера на подпомагане през 2011 г., тоест през 2011 г. може фермерът да кандидатствал с 1 хектар, през 2014 година може да кандидатства и получи субсидия за 1000, 2000 хектара...., или колкото са допустими за кандидатстване.

 

Правото за кандидатстване може да бъде прехвърляно, детайлните правила все още ги няма, но регламентът на този етап казва: Земеделските стопани могат да прехвърлят стопанството или част от стопанството и с това да прехвърлят и правото за кандидатстване. От това следва, че фермерите не би следвало да имат притеснения при онаследяване, нито при преобразуване на дружества или при прехвърляне, категорична бе г-жа Благоева.

 

Стопаните, които не са кандидаствали през 2011 г. ще могат да получат през 2014 г. права от резерва, единствено ако са млади фермери, а млади в случая означава фермери на възраст до 40 години, които са започнали земеделска дейност през последните 5 години. Резервът ще бъде в размер на 3 %, като за целите на първата година има опция да бъде увеличен, като се намалят средствата за базовата схема, за да се разпределят допълнително права.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА :

субсидии 2013