Жътвата на маслодайния слънчоглед във Великотърновски регион започна при добив 200 – 250  кг от дка. Зърнопроизводител жънещ в  село Правда коментира пред Фермер.БГ, че слънчогледът е в „плачевно състояние”. Изкупуването на маслодайния слънчоглед още не е започнало. Стопанинът обаче е притеснен, тъй като той и колегите му имат информация, че изкупните цени ще стартират от 320 лв/тон. Очакват дори цените да паднат до 280 лв. – цена, която не може да прокрие дори производствените разходи.

При царевицата добивът в Търновско е около 600 кг от декар. Очаква се той да се повиши, но няма да е много висок заради сушата през тази година.

Тази седмица започна жътвата  в слънчогледовите ниви в Павликенска, Свищовска и Полскотръмбешка община. От засетите през пролетта над 413 хил. дка с тази земеделска култура, градушката провали 1100 дка в Павликенския край и от тях не се очаква никаква реколта. А заради сушата и високите температури през летните месеци процесът на зреене се ускори и прибирането на маслодайния слънчоглед в областта започна по-рано от обичайното.


През тази година площите с маслодаен слънчоглед и царевица за зърно са по-малко от миналогодишните.