Мораториумът върху изваждането на вече заменените гори от държавния фонд беше едно от основните предизборни обещания на ГЕРБ, но месец след като пое управлението, се разбра, че забраната няма да е абсолютна и няма да се ревизират скандални заменки.

 

Преди изборите Министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви:  "Ще наложим мораториум, така че тези, които са направили заменките, да не могат да строят върху тях. Така те ще си имат едни бутикови гори."...

 

Депутатите от парламентарната комисия по земеделие и гори обаче приеха преди два дни с мнозинство очакваната забрана за изваждането на заменени терени от държавния горски фонд, но при условие, че тя ще важи до приемането на нов закон за горите, с който мораториумът частично ще се вдигне и ще важи единствено за терени в мрежата "Натура". Одобрената забрана се отнася само за сделките на държавата с частни лица и фирми и не засяга общините, решиха още народните представители.

Мотивът на мнозинството е, че не може със задна дата да се отменят законови регламентации. "Не можем да налагаме мораториум върху вече извадени терени със задна дата, защото това противоречи на конституцията. Затова решихме да приемем проекторешението за забрана на започнатите процедури и до два месеца да актуализираме тарифата за държавните такси, които не бяха променяни от 2003 г. Загубите на държавата се изчисляваха на милиарди левове, затова ще компенсираме поне частично тези загуби", обясни Десислава Танева, председател на земеделската комисия.

Народните представители от мнозинството са променили възгледите си и по отношение на предизборното обещание, че държавата повече не трябва да използва замяната, а да продава гори на пазарни цени и то само ако се налага. Сега намерението им е с бъдещия закон да продължат възможността за замени, за да "не се пречи на добросъвестните инвеститори да реализират крупни проекти". Така ГЕРБ се доближи изненадващо до позицията на тримата депутати от ДПС, които вчера настояха именно за това - забраната за изваждане на гори да не важи за крупните инвестиционни проекти в областта на възобновяемите енергийни източници, инфраструктурата и други области, за които държавата е издала сертификат за първи клас инвеститор.

Екоактивистите посрещнаха с недоумение приетите от парламентарната комисия становища, които се разминават рязко с предизборните обещания. "Изненадан съм, че се прави компромис с проблем, срещу който възнегодува цялото общество", коментира Живко Богданов от коалицията "За да остане природа в България". Той окачестви като напълно необясним и факта, че държавата няма да може да ревизира със задна дата направените скандални замени, особено в общини като Велико Търново и Царево.

Неотдавна шефът на агенцията по горите Георги Костов обясни, че половината от заменените 33 600 дка гори са застроени или тепърва ще се строят. Природозащитниците припомниха и огромните загуби за държавата, изчислени от тях и от Световната банка. Поради факта, че са правени на десеторно по-ниски цени от пазарните, за петгодишния период от действие на замените държавата е загубила от 3 до 8 млрд. лв., посочи Богданов./Дневник