Овощарите от Северна България намират добър пазар на произведените плодове в Румъния. Изключение на прави и Синан Вейсал, който има смесено овощарско стопанство в с. Стамболово, общ. Сливо поле. Пред Фермер.БГ овощарят разказа, че градините му се разполагат на площ от 300 декара, от които около 180 дка праскови, останалите – череши, ябълки и кайсии. Голяма част от стопанството са млади насаждения, като в тях доста площи са заети от нови, перспективни сортове за нашата страна.
 
Каква беше 2015 година за вас и как реализирахте продукцията си?
2015 година може да я класифицираме като една от успешните години за производството на плодове в Северна България. Единствено проблем с продуктивността имахме с кайсиите и то по-конкретно с по-ранните сортове имаше проблеми с опрашването и с оплождането, и съответно добивът беше много нисък. Реализацията за Северна България е основно в Румъния. Почти 90 процента от нашите клиенти са румънци, с които засега работим директно – т.е. те идват на градините или ние носим в Румъния стоката и така я реализираме доста успешно.


 
На какви цени я реализирате и смятате ли, че тези цени са достатъчно добри?
Цените са различни. Най-висока цена засега поддържа ранната череша и ранната кайсия. Следователно при едно последващо насищане на пазара, цените падат, но засега, смея да твърдя, че освен прасковата и сливата, другите култури поддържат една нормална цена за съществуването на такова стопанство. Както казах, при прасковата и сливата цените са по-ниски. Колегите имат проблеми, защото при прасковата конкуренцията от гръцкия внос е много голяма, а при сливата производството на плодове е много голямо и тя е традиционно с много ниска цена.
 
Имате ли предварителни договори, които сключвате за изкупуване на продукцията?
Да. Работим с преработватели, главно при прасковата, за България това е „Фрукто Сливен“ основно, където доставяме праскови за производство на компоти. Това са плодове с високо качество и отделен сегмент в производството на праскови и на плодове.
 
Как, според вас, можете по-добре да достигнете до крайните потребители?
Чрез големите вериги. Оказва, че много голям процент от реализацията на плодове и зеленчуци вече минава през големите вериги, които работят на територията на цялата страна, в Северна и Южна България. Също така има заявени заявки от големи вериги в Румъния на наше производство, но основно начинът е този. 
 
Какви са плановете ви за инвестиции през 2016 г.?
През 2016 г., дай Боже, да влязат първо субсидиите, които ще се разпределят по нов начин. От тях ще дойде една добра доходност и ако успеем да влезем с налични средства в сезона, ще имаме възможност за инвестиции. Разбира се, това е обвързано и с мерките на ПРСР, по-конкретно инвестиционните мерки и най-важното е плодът, който ще реализираме през годината. Ако трите фактора са съчетани добре, ще има инвестиции. Ако не –  догодина!
 
Тази година ще се отвори прием по м. 4.1 на ПРСР за напояване. Смятате ли да инвестирате в напоителни системи? 
Да. В момента моето стопанство се напоява около 20%. Главо новите градини, които са създадени в рамките на 3 до 4 години назад, нямат все още напояване и наистина, ако успее да тръгне мярката с инвестиции в напояване, това ще даде много голям резултат от нашата работа, защото разликата в добива при различните култури при напояване и ненапояване е от 30 до 100% при някои култури.
 
Какво искате да постигнете във вашето стопанство и какво си пожелавате за предстоящата стопанска година?
На първо място здраве на нас и на нашите работници, след това берекет, да имаме добра, плодородна година и оттам нататък нещата сами се подреждат!
 
Биляна ВАСИЛЕВА