Няма да има гаранционен фонд за фермерските проекти, тъй като за мен това не е добра идея, каза за Фермер.БГ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който бе тази вечер във Велико Търново. Той посочи, чe вече съществува гаранционен фонд в Българската банка за развитие (ББР) за малки и средни български предприятия.

Според него ролята на ББР е да подкрепя българската икономика и развитието на малки и средни предприятия в страната. За целта използва няколко финансови инструменти – индиректно и директно кредитиране и предоставяне на гаранции. До момента са предоставени над 400 млн. лв. на търговските банки в страната за оборотно и инвестиционно финансиране на малки и средни предприятия и земеделски производители. Средствата бяха предоставени на банките на револвиращ принцип и кредитирането на български фирми с този ресурс продължава и в момента.

"Да обаче ние като отидем в банките ни гледат като престъпници. Не искат да ни дадат кредити. Пощуриха ни с тези субсидии, затънахме до гушите в дългове", недоволни са най-вече животновъдите. Те смятат, че е крайно време да има гаранционен фонд, подобно на фонд ФЛАГ за общините, който да гарантира проектите им по европейските програми, тъй като няма как да участват със съфинансиране, защото на която и банка на вратата да почукат срещат неодобрителни погледи. Още повече, че сега стопаните масово кандидатстват по мярка 121 от ПРСР, в която са останали пари за изпълнение на изискванията по Нитратната директива - за торохранилища. По проектите обаче се изисква съфинансиране, което е възможно за повечето фермери единствено с кредит от банка.

По линия на ББР обаче за кредити могат да кандидатстват фирми, регистрирани по Търговския закон, регистрирани и вписани в регистъра на земеделските производители с доказан опит в земеделието най-малко три години. На финансиране подлежат инвестиции за закупуване на земеделски земи- минимум 3 дка в Южна България; минимум 10 дка в Северна България; Финансират се и дейности като:закупуване на нова земеделска техника, съответстваща на ЕС стандарти, закупуване и монтаж на хидротехнически съоръжения, ремонт и строителство на селскостопански сгради,създаване на трайни насаждения,изграждане на оранжерии.

Банката предоставяла и оборотни средства за реализация на инвестициите. Минималният размер на кредита е 20 000 лева. Размерът на собственото участие на кредитоискателя във финансирането на проекта следва да бъде: минимум 50% за инвестицията за закупуване на земеделски земи, минимум 15% за инвестиции в земеделските стопанства, в зависимост от типа на проекта.

Кредитите за закупуване на земеделски земи и за инвестиции в земеделските стопанства се предоставят за срок от 4 до 10 години с гратисен период до 3 години. Кредитите за инвестиции в земеделска техника се предоставят за срок от 3 до 8 години с гратисен период до 12 месеца.Погасяването на главницата се договаря индивидуално с всеки кредитополучател и може да бъде и на неравномерни вноски. Обезпечението трябва да съответства на обичайната банкова практика и действащото в страната законодателство. Активите, придобити с банковия кредит са част от обезпечението по разрешения кредит.При закупуването на земеделски земи кредитоискателят предоставя и допълнително обезпечение, извън предмета на инвестицията.При определени условия банката отпуска кредитите при облекчени изисквания за обезпечение ( до 85% от сумата на кредита), благодарение на гаранция, издадена от Европейски Инвестиционен Фонд по Многогодишната програма за малки и средни предприятия на Европейската общност.

Министър Дянков не коментира факта, че стопаните през тази година са нагърбени с допълнителна данъчна тежест, но обеща да си помисли дали не може да се предприемат действия за разтоварването им.



Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!