Все повече жители на многолюдните китайски градове се връщат на село и започват работа в пилотни обекти, които съчетават на едно място различни земеделски производства, пише порталът China Plus.

Китайци инвестират в българското земеделие

От миналата година провинция Гуандун стартира план за създаването на съвременни земеделски паркове. Вече са избрани 100 обекта, като идеята е те да достигнат 150 за три години. По този начин фермерите имат сигурен доход, който дори се увеличава във времето. Освен това се поддържа и биоразнообразието.

Този модерен модел на управление на земеделските стопанства вече се прилага на територията на голяма селскостопанска фирма. Тя плаща на земеделски производители да отглеждат риба на нейните оризови полета, след като се прибере реколтата. Освен това получават 20% от продажбата на аквакултурите.

На оризовите полета добре виреят не само риби, но и патици и гъски. Те се хранят с остатъците от оризовата реколта, а животните, от своя страна, чистят плевелите и вредителите. Нещо повече, техните отпадъци естествено наторяват почвата.

снимка: China Plus

Представителите на фирмата собственик на земята са се убедили, че този нов модел на земеделие води до удвояване на приходите от традиционното земеделско производство. В оризовите полета те отглеждат и овошки, което е допълнителен плюс към бюджета.

За този свой пилотен обект компанията се допитва до аграрни институти. По-голямата печалба дори й позволява да създаде свой собствен изследователски център. Освен това тя сама преработва своята продукция, като прави оризово мляко и оризово брашно например.

Китайците успяват да съчетаят селското стопанство и с туризма, превръщайки оризовите полета в паркове. Предвидена са места за къмпингуване и демонстрации, правят се детски лагери и дори организирано бране на плодове. „Идеята е да се почувства миризмата на почва и да се събуди интересът към земеделския труд,“ споделя организатор.