Интересът на китайци да инвестират в българското селско стопанство се е увеличил. Този интерес е насочен най-вече към зърнопроизводство и лозарство. 
 
 
Компанията на Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с лозя в района на Лом. Купува земята преди пет години, без да има опит. „Дойдохме тук, качихме се на най-високото място, видяхме Дунав и тогава го решихме”, разказва Цън Цон пред bTV. 
От края на миналата година Цон започва и собствено производство на българско вино, което изнася за китайския пазар, като плановете му са до 2 години да създаде и собствена изба. 
 
„В края на миналата година изнесохме 40-50 хиляди бутилки, сега предстоят след 2-3 седмици още пратки”, допълва инвеститорът. 
Той се е сблъскал и с най-тежкия проблем в българското земеделие – липсата на квалифицирана работна ръка. 
Други китайски фирми в областта на селското стопанство отглеждат у нас царевица, люцерна и пшеница, които изнасят за Китай.
Според експертите китайските инвеститори са привлечени от ниските данъци у нас. 
 
„Липсата на тежка промишленост неминуемо води до възприемане от китайска страна, че страната ни е екологично чиста. Практически в нея би могла да се произвежда продукция, която да бъде с много високи показатели по отношение на качество”, разясни Васил Гелев от Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. 
Към страната има интерес и за производство на ориз и шафран за Китай.