Tрапезата за Гергьовден може да е 100% от български продукти. Това заяви в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия земеделският министър Десислава Танева.

Субсидии: Как министерството преразпределя 175 млн. евро?

В края на месец май ще стартират проверките в търговските вериги във връзка със задължението да продават българска храна, заяви ресорният министър.

Десислава Танева: "След Гергьовден влиза в сила постановлението на Министерския съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. Ние сме ги информирали, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат как точно ще направят това."

Агнето за Великден беше българско, напомни Танева.

Десислава Танева: "Оранжерийните домати и краставици вече намериха място по щандовете. Идва ред на ягодите и черешите."

Тя увери, че аграрното ведомство е в постоянна комуникация с търговските вериги и се търсят начини те да предлагат български млечни продукти.

По думите й всичките усилия са насочени към избягване на удара в млечния сектор.

Десислава Танева: "Ние трябва да знаем, че сме на общия европейски пазар и всичко, което се случва в Централна или Западна Европа така или иначе рефлектира и върху нашия пазар. Факт е, че от един месец имаме намаление на цената на суровото краве мляко и на всички млека."

Министърът уточни, че засега спадът в цената се обяснява със сезона. Тя сподели и притесненията си за прибирането на реколтата от рози. 

"Направили сме всички възможни промени за улеснен достъп до работна ръка", каза Танева.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Първите запитвания от веригите към производителите са вече факт

Нова мярка: Пари за доплащане към дохода на зеленчукопроизводителите

Производител: Не предпочитам да работя с търговските вериги