Преструктурирането на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще облекчи работата и ще намали неспецифичните дейности на ведомството. Това заяви пред журналисти новоназначеният й директор Христо Даскалов, цитиран от БТА. 

Слушайте в AgriПодкаст: Ще се изчистят ли недомислиците във ВетИС?

По думите му целта е агенцията да се занимава предимно с безопасността на храните, здравеопазването на животните, защитата на растенията. Като приоритет в работата си Даскалов посочи желанието на пазара у нас да се предлагат „максимално безопасни храни“. Друго предизвикателство е липсата на ветеринарни лекари.

Крайният срок за преструктуриране на Агенцията обаче не е ясен, защото процесът е сложен и се свързан със законодателни промени. Решението трябва да мине и гласуване в Парламента. За целта земеделският министър Иван Иванов е наредил сформирането на специална комисия, която ще работи до края на февруари.

Според читатели на Агри.БГ на Христо Даскалов се падна един от най-трудните периоди в управлението на БАБХ. Със смяна на статута й всички нейни служители ще бъдат преназначени с нови заповеди и нови длъжностни характеристики. 

„Това е най-добрият момент за подбор на кадри. Подходът трябва да е чисто мениджърски – който става, остава, без приятелства, шуробаджанащина и партийни препоръки“, съветва наш читател.

Друг е на мнение, че е важно да се върви напред и нещата да се случват по правилния начин, а не да се създават изкуствени схеми и модели, които не е сигурно дали ще проработят. В свои коментари дори цитирате имена на директори на дирекции и на служители на областните звена, от които да започне чистката.