На поредно посещение в България пристига печално известният на фермерите чуждестранен специалист Герард Креберс – началник отдел в Млечния борд на Кралство Нидерландия /Холандия/. В последните няколко години той идва сравнително често за да види какво е състоянието на животновъдния ни сектор и по-конкретно тeмповете на млекопроизводство.

Миналата година той беше поканен на среща с фермери в Тракийския университет в Стара Загора, където каза, че животновъдите в Холандия не получават субсидии за глава добитък. Неговото мнение е, че повече от половината млечни ферми у нас трябва да затворят, тъй като не могат да се конкурират и ние не произвеждаме качествено мляко на ниска цена.

Сега Герард Креберс е поканен по линия на двустранната работна програма за сътрудничество между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието, околната среда и качеството на храните на Кралство Нидерландия /Холандия/. Институциите ще проведат семинари в страната на тема: „Преструктуриране на млечния сектор и администриране на млечните квоти на национално ниво”, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Креберс е експерт с дългогодишен опит в управлението на млечните квоти в Холандия и участва активно в работата на европейските институции. Лекциите му са 11 до 16 Aприл 2011 г. в областните градове Разград, Русе, Шумен, Силистра и Варна. В тях участие ще вземат и експерти от Министерството на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Областни дирекции ,,Земеделие”, Национална служба за съвети в земеделието, производители на краве мляко, одобрени изкупвачи на краве мляко и други земеделски производители.

В рамките на семинарите ще бъдат разгледани основно въпросите по преструктурирането на млечните ферми, администрирането на млечните квоти на национално ниво, ще бъдат направени констатации и професионални препоръки за оптимизиране на работата в животновъдството като цяло.

 

ВИЖ ВИДЕО ОТ ПОСЛЕДНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА ХОЛАНДЕЦА: