Временно изпълняващия длъжността Изпълнителен Директор на Държавен Фонд Земеделие - Светослав Симеонов, най-вероятно е взел рушвет за да лобира при избора на фирми – доставчици на селскостопанска и специализирана техника по проекти на фермери и Общини с европейско финансиране. Това заявиха за Фермер.БГ отлично осведомени източници от МЗХ, пожелали анонимност.

 

За да се прикрие схемата, шефът на Фонд Земеделие, организира вчера среща, на която бяха поканени търговски аташета на няколко страни, сред които Русия, САЩ, Холандия, Чехия, Полша, Беларус, Турция, Франция и Дания - все държави, в които се осъществява стратегическо производство на селскостопанска техника. Зад официалността на събитието в ДФЗ, обаче прозира явен конфликт на интереси.

 

Всички горепосочени страни, взели участие в срещата, организирана от Светослав Симеонов, имат официални представители ( вносители и дилъри ) за България, които бенефициентите ( в повечето случаи – фермери ) отлично познават. Изведнъж се оказва, че в ситуацията на свободен европейски пазар, една държавна институция, каквато е ДФЗ, решава да играе ролята на посредник, като посочва на своята официална интернет страница – списък с фирми, които „се препоръчва“ да бъдат избирани от бенефициентите, при кандидатстване с инвестиционни проекти с европейска субсидия. Източниците на Фермер.БГ от МЗХ, заявиха също, че разполагат и ще ни предоставят при нужда списък с фирми + копия на проекти по ос 1 ( бенефициенти – фермери ) и ос 3 ( бенефициенти – Общини ), които са с одобрено и реализирано финансиране на техника, чиито цени са завишени между 50 и 250% над реалните пазарни стойности на машините. Част от тези фирми са били сред „препоръчаните“ в неформални разговори по време на вчерашната среща в ДФЗ. Срещу някои от тях пък продължават да текат разработки за злоупотреби с европейски средства, заяви наш източник от Прокуратурата – срещу 5 фирми в София, 2 в Стара Загора, 3 в Добрич и 1 във Велико Търново. Засечени са също така документни измами, склоняване към подкуп и търговия с влияние.

 

Вкарването на Държавен Фонд Земеделие в подобен конфликт на интереси, може да изиграе лоша шега на ползващия се към момента със сравнително добра репутация Светослав Симеонов, тъй като е твърде вероятно фирми, които участват равноправно на пазара и не желаят и/или не могат да отговорят на „критериите“ за включване в списъка, да сезират КЗК за нелоялна конкуренция и картелно споразумение, както и партньорската служба на ДАНС – ОЛАФ, за злоупотреби с европейски субсидии по ПРСР.

 

Наш източник от ОЛАФ, заяви, че още в края на 2009-а година, редица водещи европейски производители на земеделска техника са били информирани, че техни представители в България продават земеделска техника на нереално високи цени, а също, че към някои от фирмите текат разработки заради съмнения за злоупотреби при предоставяне на оферти и продажби по проекти.

 

© 2011 fermer.bg