7 сигнала за умиране на пчели в различни общини на Добричка област са подадени до момента, съобщи Десислава Иванова, директор на ОД „Земеделие” по време на среща, инициирана по повод зачестилите отравяния на пчелни семейства в региона. На форума присъстваха както пчелари и земеделски стопани, така и кметове на населени места, ОДБХ, фонд „Земеделие”, ОССЗ, Пожарната служба, КТИ. 
 
 
Въпреки заявеното желание за добър диалог и търсене на решение, срещата премина с бурни дискусии, остро поставени въпроси и силно изразено недоволство. Според членовете на пчеларското сдружение от община Балчик, разговорите не са дали разрешение на проблемите и те напуснаха препълнената зала. 
 
1276 са пчелините, регистрирани в Добричка област, в които се отглеждат 88 858 пчелни семейства, посочи Десислава Иванова. 
 
Проблемът с отравянето им обаче засяга много стопани, които не са регистрирани и които не само не могат да подадат жалби при инциденти, но и няма как да бъдат уведомени. 
 
Веднага след установяване на проблем трябва да се подаде сигнал и в срок от 24 часа комисия да обходи пчелините, да се срещне и с двете страни по проблема и да напише констативен протокол, уточни още Десислава Иванова.
 
„Независимо от подадените жалби и действията, които предприемаме съгласно Наредба 13, независимо от желанието ни да помогнем, ако пчеларите не пожелаят да заплатят лабораторните проби, то ние нищо повече не можем да направим”, допълни Иванова. Само при два от случаите с отровени пчели потърпевшите са се съгласили да заплатят лабораторните анализи. 
 
[news]
Как информацията за третиране на полски и овощни култури да стигне до собствениците на пчелините и къде се къса веригата, свързваща пчелари, земеделски стопани и при кметове на населените места? Това беше основният въпрос, на който дискутиращите търсеха разрешение. Според председателя на Областния пчеларски съюз Добрин Добрев има установени практики кметовете да не пускат уведомленията до пчеларите. Тази теза беше подкрепена и от Костадин Костадинов, председател на НАЗ, който допълни, че кметовете на някои населени места са трудно откриваеми и не си вършат работата. По думите на Десислава Иванова там, където местната власт си тежи на мястото и уведомяванията на пчеларите се извършват своевременно и в срок, проблеми няма. 
 
Да се изработи интернет платформа с интерактивна карта, на която да се нанесат пчелини и земеделски площи, предложиха от сдружение „Пчела Добрич 1946”. По този начин цялата информация ще се въвежда в системата и тя автоматично ще генерира съобщения до пчеларите за предстоящите действия на земеделските производители. Иновативното предложение за дигитализация на връзката между трите страни в процеса по опазване на пчелите вече е обсъждано, съобщи Костадин Костадинов. Финансирането и администрирането на подобна платформа може да стане по европейски програми, допълни земеделският производител. Проблем според Костадинов е фактът, че пчеларските организации не са единни и на последната среща с него са присъствали представители на 16 браншови структури. „Нужно е национално представителство на пчеларите, за да се стигне до резултат и успех”, подчерта браншовикът. 
 
От своя страна Мартин Петров, член на УС на сдружение „Пчела Добрич 1946”, се нагърби със задачата да събере и представи позицията на всички пчеларски организации, за да има тежест при изработването на дигиталната платформа за уведомяване на пчеларите.  
 
Всеки пчелин трябва да има договор с ветеринарен лекар, който да извършва през пролетта и есента профилактични прегледи на пчелните семейства, подчертаха от ОДБХ. Експертът по растителна защита Дарина Василева разясни какво е карантинен срок и последействие на даден пестицид. Тя предупреди, че оттук нататък предстоят сериозните третирания на земеделските площи и проблемът с оповестяването при пръскане и своевременното затваряне на пчелните семейства ще ескалира още повече.
 
„Добричка област е с най-много актове за нарушения при третиране на земеделски култури и е обяснимо защо”, подчерта Дарина Василева пред пчеларите и допълни: „Важно е обаче да има нужните доказателства, за да не падат актовете в съда”.