Единствените за последните месеци валежи в Добруджа позволиха на земеделските стопани да влязат в полетата и да засеят рапица. 

Земеделци от Добруджа: Искаме обявяване на форсмажорна година!

„Благодарение на дъжда, който падна в първите дни на септември и който е от порядъка на 18 и 28 литра, масово започна сеитбата на маслодайната култура”, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Обичайно рапица се сее в края на август – началото на септември. Продължителните горещини, трайното засушаване и липсата на дъждове обаче поставиха под въпрос сеитбата на тази култура в Добруджа. 

Макар и еднодневен, дъждът позволи да се заложи новата реколта от рапица.

Радостина Жекова: „Дано да завали и да не се изпари наличната влага. Според прогнозите обаче до края на септември няма да има дъждове. Ако и октомври върви така, пак става проблемно за рапицата. Поне засега за нея има шанс, макар че площите бяха силно редуцирани”.

Общо 5911 тона рапично зърно бяха прибрани през това лято от полетата в Добричка област. Ожънатите площи бяха 29 220 дка при среден добив от 202 кг/дка. 

Рапицата е атрактивна, но капризна култура, която изисква своята технология. Отглеждането й в Добруджа беше на приливи и отливи, диктувано най-вече от климатичните аномалии и капризите на времето. Именно те провалиха реколтата през предходната стопанска година, когато от заложени 189 000 дка пропаднаха 60 000 дка. Тогава есенната суша не позволи на растенията да поникнат и те останаха с месеци в почвата. Земеделските стопани разораха площите и презасяха с пролетни култури.

Последва срив в интереса към рапица и през стопанската 2019/2020 производителите избраха да не рискуват, като засяха пет пъти по-малко площи - едва 29 220 дка в цяла Добричка област.

Засушаването през лятото и есента, т.е. точно в моментите, когато трябва да се подготви почвата за сеитба и да се засеят семената, доведоха всъщност до няколко поредни провала на реколтата. Така от печеливша култура рапицата лека-полека започна да трупа загуби и излезе от сеитбооборота. 

В годините назад обаче интересът и цената на рапицата доведоха до бум в площите в Добруджа, които достигнаха 330 000 дка. В момента пазарът не е добър, тенденцията е отрицателна, споделят производители.