През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо, топло, а на много места в полските райони - и от горещо време, сочи агропрогнозата на Дукена Жолева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Заради сушата: Земеделци от Каварна със зов за помощ!

Прогнозираните наднормени температури ще скъсят междуфазните периоди в развитието на късните земеделски култури

“В източните райони, вследствие продължаващата лятна суша, голяма част от пролетните култури приключиха преждевременно вегетацията си. В североизточните райони  част от засегнатите от сушата посеви с царевица няма да бъдат реколтирани”, съобщава агрометеорологът. 

В по-голямата част от източните и южните райони сухата и сбита почва в горните слоеве ще възпрепятства качественото провеждане на дълбока оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с рапица, констатира Жолева.

„Не такава е картинката в западните райони на страната. Там падналите валежи през третото десетдневие на август на много места подобриха почвените влагозапси в 50 cm слой и условията за развитие на вторите култури и на късните хибриди царевица”, сочат данните на НИМХ.

През следващия период средно късните хибриди ще приключат развитието си, а при късните хибриди царевица ще се наблюдава фаза млечна зрелост. В края на август слънчогледът във високите полета ще встъпи в техническа зрелост. 

При памука ще протича разпукване на плодните кутийки, при ориза - млечна зрелост, при соята - фаза узряване.

През периода условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от царевицата и слънчогледа. В края на август започват агротехническите срокове за сеитбата на зимна рапица.