Сушата, която предизвика преждевременна жътва в много райони, сега пък забавя почвообработките и сеитбата. Липсата на влага в почвата пречи да засеем рапицата, споделя зърнопроизводителят от Бургаско Илия Проданов.

Ужасната реколта от рапица в Европа ще доведе до дефицит

По думите му състоянието на почвите в района е могло да бъде по-добро, ако валежът, който се изсипа наведнъж през юни, беше се разпределил като количество и през останалите месеци. В настоящия момент земята отново е прекалено суха за сеитба.

Илия Проданов: „Много е тежко, има само локални валежи, който е извадил късмет, може би ще има смелост да сее рапицата, но на много места колегите са отчаяни и изобщо не смятат да сеят рапица. Някои колеги в Северозападна България са започнали със сеитбата ѝ, но ние тук ще изчакаме.

Може би през следващата седмица ще се навлезе в масовата й сеитба. 

Влагата е нужна в момента, за да постигнем качествена обработка, защото семената на рапицата са прекалено ситни. Когато почвата е суха, обработката става много едра. Семената попадат между буците, пропадат дълбоко и после, какъвто и дъжд да падне, рапицата не излиза."

Тя няма толкова кълняема енергия, че да пробие. Нужна й е ситна обработка, за да остане отгоре и да поникне.

Проданов също още не е засял маслодайната култура и се надява да има добри условия за това през следващата седмица. Споделя и за друг опасен момент, който земеделците трябва да предвидят, ако изобщо тази дума е възможна в земеделието – еднократен дъжд, после продължителна жега и суша.

Илия Проданов:Много е опасно, ако няма достатъчно дъжд в началото на септември и само предизвика рапицата да покълне. Месецът традиционно е топъл тук, почвата ще изсъхне заедно с покълналата култура. При нас няколко пъти се е случвал този сценарий. Затова изчакваме и сеем предимно около седми септември. Тук есента е топла и има шанс да се развие културата и по-късно.“

Настоящата пазарна ситуация обаче не дава почти никакви добри шансове за пласирането на маслодайната култура, заявява Проданов. По думите му пазарът на рапица е бил добър, но през последните 15 дни цената се сринала. Никой не търси рапица и тя падна с 50 лв. Това е още един удар за нас, споделя зърнопроизводителят.