Американските антитръстови власти обявиха, че са готови да одобрят покупката на Монсанто (Monsanto) от (Bayer) за 66 млрд. долара, след като германската компания се е съгласила да продаде част от бизнеса и активите си на стойност 9 млрд. долара, за да се справи с опасенията за конкуренцията, пише Financial Times, цитиран от investor.bg.
 
 
Споразумението, което изисква одобрението на съда, е „най-голямата продажба заради сливане, договаряно някога от САЩ“, се посочва в изявлението на властите.
 
Одобрението, зависещо от договорките, изчиства последното голямо регулаторно препятствие пред обвързването. Сделката, първоначално обявена през 2016 г., изиска съгласието на антитръстовите органи на няколко държави, включително Европейската комисия (ЕК), която даде благословията си, но при условие за някои продажби по-рано тази година.
 
Отстъпките, предложени от Байер като част от процеса на одобрение в САЩ, като цяло са същите, с които компанията си подсигурява подкрепата на ЕК. Базираният в Брюксел регулатор заключи, че след продажбите ще има ефективна конкуренция и иновации в семената, пестицидите и дигиталното земеделие след това сливане.
 
Тогава Байер се ангажира с продажбата на ключови части от бизнеса си със семена и други бизнеси за около 7,6 млрд. евро на германската група за химични материали BASF.
BASF ще придобие активите като част и от американското споразумение, посочва американското министерство на правосъдието.
 
„Без договорените продажби предложеното споразумение вероятно ще доведе до по-високи цени, по-ниско качество и по-малко избор сред широк спектър от семена и продукти за защита на посевите“, заяви министерството.
Сред продаваните активи са бизнеси, в които Байер и Монсанто се конкурират директно, включително в бизнеса с памук и соеви семена на Байер, както и бизнеса с хербицида Liberty, който е прекият конкурент на Roundup на Монсанто.
Съгласно споразумението Байер ще се раздели и с част от интелектуалната си собственост и проектите си за проучвания и развитие.