Шарен гроздов молецВ страните с развито лозарство шареният гроздов молец (Lobesia botrana) е икономически най-важния неприятел на лозата. В България шареният гроздов молец се среща повсеместно.

Гъсениците от първо поколение нагризват цветните бутони или изгризват вътрешността им, като ги оплитат с копринени нишки. Освен цветните бутони гъсениците често прегризват и разклоненията на ресите, като причиняват загиване на много повече цветни бутони.

Гъсениците от второ поколение повреждат зърната с големина на грахово зърно, а при ранните сортове грозде - и загряващите зърна, като ги оплитат с копринени нишки.

Гъсениците от трето поколение повреждат зазряващите и вече узрелите зърна на гроздето, като ги оплитат слабо с копринени нишки.

Повредите от гъсениците на второ и трето поколение създават условия за развитие на гниене по гроздето, с което размерът на щетите се увеличава значително.

У нас шареният гроздов молец развива 2-3 поколения годишно и зимува в какавидна диапауза под кората на лозите, в основата на главината или в почвата в зависимост от начина на отглеждане на лозите.

Летежът на пеперудите от презимувалите какавиди започва, когато средната денонощна температура на въздуха се повиши над 10°С в продължение на десетина дни. Една пеперуда снася до 120 яйца, които полага по цветните бутони, листата, прилистниците, разклоненията на ресата и леторастите на лозата. Основното количество яйца обаче снася по ресата - цветните бутони прилистниците и разклоненията.

Летежът на пеперудите от второ поколение започва през втората половина на юни и приключва към третото десетдневие на юли. Яйцата се снасят от третото десетдневие на юни до края на юли по зърната на гроздето, а гъсеници се срещат от края на юни до втората половина на август. По време на летежа на пеперудите често температурата на въздуха се повишава над 32-34°С, а влажността се понижава до 50-40%. Тези условия са неблагоприятни за пеперудите, които живеят кратко време - само няколко дни, и снасят малко фертилни яйца. Това е причината за слабото проявление на второто поколение от шарения гроздов молец. Когато през юли има дъждове, те се отразяват благоприятно върху развитието на пеперудите, които снасят нормално количество фертилни яйца. Най-често обаче в години с топъл и сух юли второто поколение е малочислено, а в години с по-хладен и дъждовен юли - многобройно. Топлите и сухи ветрове също се отразяват неблагоприятно върху шарения гроздов молец.

Пеперудите на третото поколение летят от третото десетдневие на юли до средата на септември. Те снасят яйцата си по загряващите или вече узрелите зърна на гроздето. Яйцата са видими без увеличение. Онези, които са стерилни, имат вид на люспа и блестят силно.

Тъй като през август често температурите са високи - над 32-34°С, а относителната влажност на въздуха - ниска, значителна част от яйцата са стерилни, особено снесените до средата на август. При наличие на валежи обаче, фертилността на яйцата, както и количеството на яйчната продукция на пеперудите са почти както на първо поколение. Гъсениците от това поколение се срещат обикновено от първата половина на август до прибирането на реколтата.

Борба с шарения гроздов молец

Борбата с шарения гроздов молец е ефикасна само ако се проведе като цялостна система от мероприятия.

Значение за борба с шарен гроздов молец имат филизенето, колтученето, прикършването и просветляването на лозите. Тези мероприятия допринасят за намаляване влажността в лозовото растение, което се отразява неблагоприятно върху живота и яйчната продукция на пеперудите. Освен това в съчетание с висока температура пряката слънчева радиация убива зародиша в яйцата.

Обработката на почвата през есента и рано през пролетта допринася за унищожаване на част от какавидите, зимуващи в почвата, а унищожаването на плевелната растителност влошава условията за развитие на молеца.

Загребването на лозята се отразява неблагоприятно върху зимуващите какавиди, които често заболяват и умират до 90%.

Своевременното и качествено прибиране на гроздето допринася за почти пълното унищожаване на гъсениците, които още не са отишли да какавидират по местата на зимуване. Всяко закъснение в прибирането на гроздето води до натрупване на по-голям запас от неприятеля през следващата година.

Остъргването и изгарянето на старата кора също допринася за унищожаване на значителна част от зимуващите какавиди и намаляване плътността на молеца. Най-целесъобразно е кората да се остъргва късно през есента - в края на ноември и първата половина на декември. Ако този срок се пропусне, остъргването трябва да се извърши не по-късно от края на март.

В зависимост от сортовете, използваните пестициди и другите условия, праговете на икономическа вредност за винените сортове грозде са: първо поколение - 4-11 гъсеници за 100 реси, второ - 7-16 гъсеници за 100 ягориди, трето - 8-16 гъсеници за 100 грозда, а за десертните сортове грозде: първо поколение - 3-4 гъсеници за 100 реси, второ - 4-10 гъсеници за 100 ягориди и трето-5-9 гъсеници за 100 грозда.

Срещу гъсениците, се използват контактни инсектициди. Пръскането срещу шарен гроздов молец се провежда при установяване на първи яйца във фаза “черна главичка”. Регистрирани препарати за борба с шарения гроздов молец са: Алфагард 10 ЕК - 0.0125%, Децис 2.5 ЕК - 0.04%, Децис 25 ВГ - 0.004%, Карате ЗЕОН - 0.02%,  Нексид 015 КС - 0,03%, Нуреле Дурсбан - 0.05%, Релдан 40 ЕК - 0.12%, Суми Алфа - 0.025% Суперсект 10 ЕК - 0.02%, Талстар 10 ЕК - 0.02%, Фюри 10 ЕК - 0.0125%; Циклон 10 ЕК - 0.015%, Циперкал 100 ЕК - 0.015%, Циперфос 530 ЕК - 0.05% и др.

{youtube}9kOVilAVhmw{/youtube}