Холандската служба по безопасност на храните и потребителските стоки заяви, че се търсят десетки ветеринарни лекари от целия Европейски съюз, за да се гарантира, че страната разполага с достатъчно инспектори след Brexit, съобщава Ройтерс.
 
Наемат се 100 ветеринарни лекари главно от Южна и Източна Европа, тъй като квалифицираните кадри в Холандия не достигат. Не всички от тях обаче ще бъдат готови да започнат работа веднага - още през април. Първо, те трябва да изкарат 6-седмичен курс по холандски език, както и допълнително обучение на работното място.
 
След Brexit Великобритания ще се счита за трета страна. Аграрните стоки, които се доставят оттам, трябва да бъдат подложени на по-строги проверки. Част от тях засягат пазара на месо. Числата показват, че вносът на британско месо в Холандия през 2017 г. е на стойност 237 млн. евро.
 
Ветеринарите ще бъдат разпределени на работа в няколко точки на страната – на летищата Шипхол в Аместердам и в Маастрихт, както и на пунктове за проверка на месо в различни пристанища, включително морското пристанище на Ротердам.