Седмичните колебания при цените на основните хранителни стоки се движат в диапазона на 2 - 3%. През седмицата е отчетен слаб спад на цената на лещата и ориза. След наблюдаваната възходяща тенденция при цената на захарта от началото на годината, в началото на ноември има стабилизиране на стойностите, съобщиха за Фермер.БГ от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 
 
 
Цените на олиото и яйцата се задържат около нивата от предходната седмица. При цената на брашното в средата на периода се наблюдава незначително колебание нагоре от 2 – 3 стотинки.
 
Цените на млечните произведения също остават сравнително стабилни, с незначителни седмични колебания от 1-2%. 
Цените на месото и месните произведения остават без съществена промяна спрямо предходната седмица, като отклоненията са около и под 1%. 
 
 
При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдават разнопосочни тенденции.
От наблюдаваните плодове поскъпване на седмична база в диапазона 2 – 5% има при гроздето от внос, а предлагането на българско грозде е незначително.
 
От началото на месеца се наблюдава увеличаване на предлаганите количества цитрусови плодове, а цените им започват плавно да падат. През седмицата е отчетен спад на цената на портокалите и лимоните с около 5 – 8%.
 
При цената на ябълките също има известен спад на седмична база с 3 – 5%, който е по-силно изразен през втората половина на периода.
 
 
При движението на цените на зеленчуците през изтеклата седмица се наблюдават характерните за сезона тенденции.
Поскъпване на седмична база с 5 – 15% има при българските оранжерийни краставици и зеления пипер.
 
Лек спад на цените на седмична база се наблюдава при зелето.
Цените на останалите зеленчуци, предмет на този анализ, се задържат около нивата от предходната седмица.
 
От началото на ноември се наблюдава плавен, но слаб възходящ тренд, при движението на индекса на тържищните цени, който е в резултат от поскъпването основно на сезонните плодове е зеленчуци.
В края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1.307 пункта, като повишението му спрямо началото на месеца е 1,8%