Бъдещата Обща селскостопанската политика (ОСП)ОСП и стабилен сектор „Тютюн“. Това са разисквали представителите на Европейска междубраншова асоциация (ELTI) на суровия тютюн в Европейския съюз (ЕС) по време на годишното си общо събрание.

90% от тютюна вече е по полетата

То се проведе в началото на седмицата в Рим, Италия, съобщиха за Агри.БГ от Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010). 

Членовете на организациите са приели план за бъдещи действия, които да укрепят и стабилизират сектора. 

Успоредно с това се проведе и втори за годината изпълнителен комитет на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB, информираха от асоциацията. 


„В рамките на комитета браншовиците от България, Италия, Испания, Полша, Унгария и Франция обсъдиха предизвикателствата пред сектор Тютюн в Европейски съюз (ЕС), свързани с дейността и важните решения на бъдещите формати на Европейски парламент (ЕП) и Европейска комисия (ЕК), касаещи ОСП след 2020 г.

Анализирани бяха резултати от проведени работни срещи между ЕELTI в ЕС и водещите световни индустриални дружества в цигаропроизводството относно идентификация на интерес към тютюнева суровина, произведена в съюза в бъдеще и перспектива“, посочват от организацията.