90% от тютюна за тазгодишната реколта в България е разсаден. Постигнатите обеми при четирите сортови групи, отглеждани в страната, са приблизително близки, съобщиха от „Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“ (НАТ-2010).
 
От дребнолистните ориенталски сортови групи „Каба Кулак“ и „Басми“ вече са разсадени съответно около 97% и 100%. При едролистната сортова група „Бърлей“ разсадените площи са над 85%, а при „Виржиния“ – близо 75%. Очаква се финалното разсаждане да приключи не по-късно от първата седмица на месец юни.
 
 

През месец юни представители на НАТ-2010 ще вземат участие в два международни форума. 

 
Първият е на 3 юни в Рим, където ще се проведат Съвет на Борда на Европейската междубраншова асоциация (ELTI) в сферата на суровия тютюн в Европейски съюз (ЕС) и Общо събрание на ELTI. Преди тях е планирано заседание на Изпълнителен комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB).
 
Седмица по-късно, на 10 и 11 юни, в турския град Самсун делегация на НАТ-2010 ще представи нашата страна на Форум на ориенталските тютюни с участието на Турция, Гърция, Македония и Азербайджан. Той е под егидата на Международна асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA), уточняват от НАТ-2010.