От сектор “Плодове” сме силно обезпокоени от работата на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Това заяви за Агри.БГ председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я) Божидар Петков.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022 

“Докато получавахме индикации и уверения от министерството на земеделието, че ДФЗ работи без закъснения и в реално време с текущите задачи, се стигна до смяна на изпълнителния директор.....”, коментира Петков. Притесненията на сектора са свързани със забавянето на парите. 

Божидар Петков: Надяваме се да не получим отговор от новия директор, че във фонда не се е работило с години. 

По думите на производителите, няма индикативен график за изплащане на обвързаната подкрепа за плодове, а стопаните са направили своите отчети още през месец декември. 

“С очакване до 1-ви март да си получим субсидиите за обвързаната подкрепа, за да ги вложим отново в торове, препарати и горива, защото новият сезон и градините ни вече си искат своето”, добавя Петков. 

От сектора - Съюз на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, БАМ-я и Националната асоциация на овощарите, искат среща с ресорния зам.-министър - Иван Христанов и с новия изпълнителен директор на ДФЗ - Николай Каварджиклиев.